Elke zaterdag geopend
November t/m februari: 10:30u - 16:00u
Maart t/m oktober: 10.30u - 17:00u
Nieuw 2 recepten uit Drente van de Nijenveense molen
Roggebrood met Karnemelk, wie wil deze laatste proberen en een recensie doormailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Brood 500 gr |
|
Brood 750 gr |
1.2 dl |
Karnemelk |
1.75 dl |
4 eetlepels |
Water |
6 eetlepels |
1 eetlepel |
Plantaardige olie |
1 ½ eetlepel |
2 eetlepels |
Melassestroop |
3 eetlepels |
1 ½ theelepels |
Karwijzaad |
2¼ theelepel |
¼ theelepel |
Zuiveringszout |
¼ theelepel |
1 theelepel |
Zout |
1½ theelepel |
180 gr |
Broodbloem |
270 gr |
75 gr |
Roggemeel |
125 gr |
1 ½ theelepel |
gist |
2¼ theelepels |
Naar keuze ½ eetlepel broodverbeteraar
Bereiding:
Doe alle ingrediënten in de door de fabrikant van uw machine aanbevolen volgorde in de broodvorm
Stel in op volkorenbrood, medium korts en druk op start
Roggebrood
Een stevig en heerlijk brood voor sandwiches of canapés
Brood 500 gr |
|
Brood 750 gr |
1.75 dl |
Melk |
1.8 dl |
1 eetlepel |
Plantaardige olie |
1 ½ eetlepel |
2 eetlepels |
Melassestroop |
3 eetlepels |
½ theelepel |
Zout |
¾ theelepel |
2 eetlepels |
Cacao |
3 eetlepels |
2 theelepels |
Karwijzaad |
1 eetlepel |
40 gr |
Broodbloem |
60 gr |
100 gr |
Roggemeel |
150 gr |
50 gr |
Volkorenmeel |
75 gr |
2 eetlepels |
Maïsmeel |
3 eetlepels |
2 theelepels |
gist |
1 eetlepel |
Naar keuze ½ eetlepel broodverbeteraar
Bereiding:
Doe alle ingrediënten in de door de fabrikant van uw machine aanbevolen volgorde in de broodvorm
Stel in op volkorenbrood, medium korts en druk op start
Neem als u baguettes wilt maken na de eerste kneding het deeg uit de machine en druk er de lucht uit.
Verdeel het deeg in 2 even grote stukken.
Rol elk stuk tot een dikke rol van circa 20 cm lang voor het recept van 500 gr en 25 cm voor het recept van 750 gr.
Leg de baguettes op een met maismeel bestrooide bakplaat.
De het deeg losjes af en zet het op een warme plek tot het deeg in volume verdubbeld is.
Bak de baguettes circa 25 min in een op 180°C voorverwarmde oven, of tot de stokbroden knapperig zijn en bij kloppen hol klinken.
Roomboter appeltaart van volkoren speltmeel.
Voor het deeg:
- 75 gram suiker
- 150 gram roomboter (+ wat extra voor het invetten)
- 2 eieren (2/3 van de eieren gaat in het deeg)
- 300 gram volkoren speltmeel
- snufje zout
Voor de vulling:
- 4 appels
- 1 peer
- 100 gram rozijnen
- 2 eetlepels kaneel
- 1 eetlepel vanille essence (eventueel)
- 25 gram havermout
Bereidingswijze:
Breek de eieren en kluts ze goed door elkaar. Doe 2/3 van het geklutste ei in
een beslagkom. De rest van het ei kan in een schaaltje tot verder gebruik
bewaard worden. Doe de andere ingrediënten voor het deeg (meel, zout, boter en suiker)bij het ei en kneed met de hand goed door totdat het een mooie bal is geworden.
Leg het deeg dan even te rusten in de koelkast.
Schil de appels en de peer, verwijder de klokhuizen en snijd de vruchten in kleine blokjes. Doe de blokjes samen met de kaneel, rozijnen en vanille essence in een kom. Schud goed om zodat het fruit bedekt is.
Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht)
Bekleed de bodem van een springvorm (22-24 cm) met bakpapier en vet de rand in met boter.
Haal de bal deeg uit de koelkast. Gebruik 2/3 voor de bodem en zijkant van de taart. Bestrooi de bodem met de havermout. Verspreid gelijkmatig. Stort vervolgens de appel-peer vulling in de vorm. Druk een beetje aan. Met de rest van het deeg maak je repen die je over de taart legt. Bestrijk de bovenkant van de taart met het restje ei voor een mooi glanzend laagje op de taart.
Zet de taart in de oven en bak hem in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.
Tussendoor even checken of hij niet te donker wordt!
Recepten Roggemeel
Roggebrood traditioneel
- 500 gram roggemeel
- 3,7 dl water, scheutje melk
- 9 gram zout
- 30 gram verse gist
- Mengen en 2 keer 2 uur laten rijzen
- 1,5 uur bakken bij 180 graden Celsius
Roggebrood in de broodbakmachine
- 200 gram roggemeel
- 300 gram bloem
- 10 gram gedroogde gist
- 3,3 dl water
- 9 gram zout
- stukje boter/broodpasta
Tarwe-roggebrood
- 250 gram roggemeel
- 150 gram tarwebloem
- 100 gram volkoren tarwe
- 10 gram droge gist
- 300-325 ml lauwwarm water
- 7 gram zout
- Bakblik voor brood of grote cakevorm
Meng alle droge ingrediënten in een kom door elkaar
Voeg daarna ongeveer 300 ml water toe en meng alles met een stevige grote lepel door elkaar tot een soepel deeg ontstaat
Blijft het deeg brokkelig voeg dan een beetje water toe
Blijft het deeg aan je handen plakken voeg dan wat meel toe
Kneed het deeg in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg
Vorm het brood gelijk na het kneden en doe het in een ingevet bakblik
Dek het brood af met een theedoek en laat op een warme plek 1 uur rijzen
Bak daarna het brood op een rooster onderin een voorverwarmde oven
(200 graden) in ongeveer 60 minuten gaar.
Het brood is klaar als het grauwbruin van kleur is.
Recepten Boekweitmeel.
Boekweit wraps
- 200 gram boekweitmeel
- 400 ml water
- 2 tenen knoflook geperst
- handje tijm
- snufje zout
Bereiding
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom
Meng met een garde alles goed tot een mooi egaal beslag
Verwarm wat olie in een koekenpan op een laag vuur
Giet met een pollepel een klein beetje beslag in de pan.
Draai met de pan zodat het beslag uitloopt door de hele pan (met behulp van een spatel) en je een mooie dunne wrap krijgt.
Bak de wrap net zo lang tot deze aan beide kanten mooi knapperig bruin is geworden.
Haal de wrap uit de pan en serveer warm en knapperig
Tip! Serveer warm met gehakt, kip en groenten of besmeer met tapenade, Zalm en rucola.
Boekweit pannenkoeken zonder gist
- 200 gram boekweitmeel
- 6 gram bakpoeder
- 2 dl koude melk
- 1 ei
- 3 gram zout
Boekweit pannenkoeken met gist.
Een dag van te voren maken en in de koelkast zetten.
- 300 gram boekweitmeel
- 1 ei
- 8 gram gedroogde gist
- 5 dl melk/water
- 5 gram zout
- boter of olie
Lekker met: spek of appel, rozijnen en krenten
Boekweit pizza
- 400 gram boekweitmeel
- 175 ml lauw water
- snufje zout
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Doe boekweitmeel, water en zout in een mengkom
- Kneed tot een stevige deegbal
- Is het deeg niet dik genoeg om uit te rollen voeg dan nog wat
boekweitmeel toe
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en rol het deeg uit over de bakplaat
- Egaal uitrollen tot een dikte van +/- 1 cm
- Bak de boekweit pizza 20-25 minuten in de oven
- Haal de pizza uit de oven
- Voor de topping
- Groene tapenade
- 2 rode, oranje of gele paprika’s
- 50 gram geraspte geitenkaas
- Besmeer de pizza met de groene tapenade (smeer goed uit over de hele pizza)
- Snij de paprika in stukken, leg deze op de groene tapenade en bestrooi met de geitenkaas
- Bak de pizza nu nog 20 minuten in de oven
Boekweit brood
- 550 gram boekweitmeel
- 20 gram verse gist of 7 gram gedroogde gist
- 1 theelepel suiker
- 350 ml water
- 2 theelepels(ca 6 gram) glutenvrij bakkerszout of JOZO/LO-Salt met jodium
- 3 eetlepels olie of vloeibare margarine
Bereiding
Verwarm het water tot lauwwarm
Los de gist er in op en voeg de suiker toe. Laat dit mengsel 10 minuten staan
Meng meel en zout in een kom en maak een kuiltje in het midden schenk de gistoplossing en olie of margarine in het kuiltje
Mix met een mixer of kneed met de hand vanuit het midden tot een soepel deeg is ontstaan
Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats 1 uur rijzen
Bestrijk de bakvorm met wat olie of margarine
Kneed het deeg nogmaals kort door en doe het in de vorm
Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats om nog een half uur te rijzen
Verwarm de oven voor op 200 graden
Bak het brood in het midden van de oven in 35-45 minuten gaar
Neem het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen
Materialen
Glazen cakevorm of klein broodblik (voor brood van glutenvrije meelsoorten kan het beste een cakevorm worden gebruikt!!! Een donkere broodbakvorm
Geeft bij glutenvrij brood een zeer droge korst!!!)
Recept Cake
Baktemperatuur in de oven 160˚/170˚C.
Baktijd ± 1 tot 1¼ uur.
Recept Pannenkoekenmeel
Appelkaneelbrood
(bereiding: 1 brood 35 min./rijzen: 2 uur/oven: 25-30 min.)
Griekse volkoren pita’s
(bereiding 12 broodjes: 30 minuten/rijzen: 3½ - 4 uur/oven: 5-8 minuten)
Pannenkoeken
Wit brood
(bereiding 1 brood: 25 minuten/rijzen: 2 uur/oven: 25-30 minuten//kan ook in de broodbakmachine)
Bruin brood
(bereiding 1 brood: 25 minuten/rijzen: 2 uur/oven: 25-30 minuten//kan ook in de broodbakmachine)
De Stichting beheert de molen "De Grauw Beer", zorgt voor het onderhoud en de exploitatie daarvan en regelt de financiën. Uiteraard onderhoudt zij de contacten met de vrijwillige molenaars en molengidsen en is de bindende factor met de gemeente.
Zij wenst u veel lees- en kijkplezier en heten u, mede namens de molenaars, van harte welkom op de molen.