Recept Cake

  • 500 gram cakemix
  • 250 gram boter of margarine
  • 250 gram eieren (4 stuks)
  • Roer de boter of margarine glad, voeg dan de cakemix en de eieren eraan toe, dit alles samen ± 5 minuten opkloppen.

Baktemperatuur in de oven 160˚/170˚C.

Baktijd ± 1 tot 1¼ uur.

Recept Pannenkoekenmeel

  • 200 gram pannenkoekmeel
  • 2 eieren
  • 5 dl melk
  • 4 gram zout
  • 50 gram olie om in te bakken
  • Meel, zout en eieren tot een beslag roeren, dan met melk verdunnen.

Appelkaneelbrood

(bereiding: 1 brood 35 min./rijzen: 2 uur/oven: 25-30 min.)

  • 500 gram tarwebloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 10 gram zout
  • 50 gram gesmolten boter
  • 300 ml lauwwarme melk
  • 1½ tl kaneel
  • 3 EL suiker
  • 2 appels, geschild en in stukjes
  • Doe de bloem in een kom en meng het zout en de gist erdoor, daarna de melk en boter toevoegen. Dit tot een klontvrij deeg mengen. Laat het deeg 15 minuten rijzen en kneed het dan 5 tot 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Laat het deeg 1 uur rijzen in de kom , afgedekt met plastic folie.
  • Druk het deeg uit tot een rechthoekige lap. Meng de suiker en kaneel en strooi dit over de lap. Strooi daarna de appelstukjes erover. Rol de lap op en vouw de zijkanten naar beneden en maak ze goed dicht. Laat het deeg nog 1 uur op een warme plaats staan.
  • Bak het brood op 200˚C in 25-30 minuten gaar.

Griekse volkoren pita’s

(bereiding 12 broodjes: 30 minuten/rijzen: 3½ - 4 uur/oven: 5-8 minuten)

  • 500 gram volkoren tarwemeel
  • ½ zakje gedroogde gist
  • 10 gram zout
  • 1 EL olijfolie
  • 300-325 ml lauwwarm water
  • Doe het meel in een kom en meng het gist en zout erdoor. Voeg al roerende de olijfolie en het water toe en blijf roeren tot er een samenhangend deeg ontstaat. Dek dit met plasticfolie af en laat 15 minuten rusten.
  • Vet het werkvlak in met een beetje olie en kneed het deeg hierop 5-10 minuten goed door tot het soepel en elastisch is. Vorm het deeg tot een bal en leg terug in de kom, dek af met plastic folie en laat het deeg op een warme plaats 3-4 uur rijzen.
  • Leg het deeg weer op het werkvlak en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg in 12 bolletjes en laat deze nog eens 5 minuten rusten.
  • Rol de bolletjes een voor een uit (op een bestoven werkvlak) tot een ronde dunne lap van 10-15 cm.
  • Verwarm de oven voor op 250˚ Leg zoveel mogelijk lapjes op een bakplaat en besprenkel ze met water. Bak de pita in 5-8 minuten lichtbruin en gaar. Ze gaan dan iets bol staan. Laat de broodjes op een rooster onder een doek afkoelen.

Pannenkoeken

  • 200 gram tarwemeel
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 EL bruine suiker of honing
  • 3 eieren (eiwit en eigeel gescheiden)
  • 300 melk
  • 100 ml zonnenbloemolie
  • Doe het tarwemeel, bakpoeder , zout, suiker of honing in een kom. Roer de melk , olie en eidooiers door elkaar tot een glad beslag. Klop de eiwitten stijf en spatel voorzichtig door het beslag.

Wit brood

(bereiding 1 brood: 25 minuten/rijzen: 2 uur/oven: 25-30 minuten//kan ook in de broodbakmachine)

  • 500 gram tarwebloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 10 gram zout
  • 250-300 ml lauwwarm water
  • Olie
  • Broodvorm 20-25 cm
  • Doe de bloem in een kom, meng de gist door de bloem en meng ook het zout erdoor. Voeg al roerende 250-300 ml lauwwarm water toe en roer tot een samenhangend deeg ontstaat. Dek af met plasticfolie en laat 15 minuten rusten.
  • Stort het deeg op een, met een beetje olie ingevet, werkvlek. Kneed het deeg 10 minuten goed door tot het elastisch is. Vorm tot een bal en leg terug in de om. Laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme plaats ruim 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
  • Vet de broodvorm in met olie. Kneed het deeg nog eens goed door. Druk het uit tot een lap van 2 cm dik (even breed als de broodvorm). Rol de lap stevig op en vouw de zijkanten iets naar binnen. Leg de rol met de naad naar beneden in de vorm, dek af met een met bloem bestoven doek en laat nog 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 225˚C en schuif het brood in de oven. Bak het brood in 25-30 minuten bruin en gaar. Bestrijk de bovenkant met water en zet nog een paar minuten terug in de oven. Laat het brood 5 minuten in de vorm afkoelen en daarna op een rooster.

Bruin brood

(bereiding 1 brood: 25 minuten/rijzen: 2 uur/oven: 25-30 minuten//kan ook in de broodbakmachine)

  • 300 gram volkorenmeel
  • 200 gram tarwebloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 10 gram zout
  • 300 ml lauwwarm water
  • Olie
  • Broodvorm 20-25 cm
  • Meng het volkorenmeel en de tarwebloem in een kom, meng de gist door het meelmengsel en meng ook het zout erdoor. Voeg al roerende 300 ml lauwwarm water toe en roer tot een samenhangend deeg ontstaat. Dek af met plasticfolie en laat 15 minuten rusten.
  • Stort het deeg op een, met een beetje olie ingevet, werkvlek. Kneed het deeg 10 minuten goed door tot het elastisch is. Vorm tot een bal en leg terug in de om. Laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme plaats ruim 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
  • Vet de broodvorm in met olie. Kneed het deeg nog eens goed door. Druk het uit tot een lap van 2 cm dik (even breed als de broodvorm). Rol de lap stevig op en vouw de zijkanten iets naar binnen. Leg de rol met de naad naar beneden in de vorm, snijd het brood over de hele lengte met een scherp mes 2 cm in en dek af met een met bloem bestoven doek en laat nog 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 225˚C en schuif het brood in de oven. Bak het brood in 25-30 minuten bruin en gaar. Bestrijk de bovenkant met water en zet nog een paar minuten terug in de oven. Laat het brood 5 minuten in de vorm afkoelen en daarna op een rooster.