Elke zaterdag geopend

Van 10:30u - 12:00u en
van 12:30u - 16
:00u

Bezoekadres: 5954 NG Beesel
Kerkeveldweg 1

Nieuw 2 recepten uit Drente van de Nijenveense molen

Roggebrood met Karnemelk, wie wil deze laatste proberen en een recensie doormailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Brood 500 gr

 

Brood 750 gr

1.2 dl

Karnemelk

1.75 dl

4 eetlepels

Water

6 eetlepels

1 eetlepel

Plantaardige olie

1 ½ eetlepel

2 eetlepels

Melassestroop

3 eetlepels

 1 ½ theelepels

Karwijzaad

2¼ theelepel

¼ theelepel

Zuiveringszout

¼ theelepel

1 theelepel

Zout

1½ theelepel

180 gr

Broodbloem

270 gr

75 gr

Roggemeel

125 gr

1 ½ theelepel

gist

2¼ theelepels

Naar keuze ½ eetlepel broodverbeteraar

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in de door de fabrikant van uw machine aanbevolen volgorde in de broodvorm
Stel in op volkorenbrood, medium korts en druk op start

 

 

Roggebrood 

Een stevig en heerlijk brood voor sandwiches of canapés

Brood 500 gr

 

Brood 750 gr

1.75 dl

Melk

1.8 dl

1 eetlepel

Plantaardige olie

1 ½ eetlepel

2 eetlepels

Melassestroop

3 eetlepels

½ theelepel

Zout

¾ theelepel

2 eetlepels

Cacao

3 eetlepels

2 theelepels

Karwijzaad

1 eetlepel

40 gr

Broodbloem

60 gr

100 gr

Roggemeel

150 gr

50 gr

Volkorenmeel

75 gr

2 eetlepels

Maïsmeel

3 eetlepels

2 theelepels

gist

1 eetlepel

Naar keuze ½ eetlepel broodverbeteraar

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in de door de fabrikant van uw machine aanbevolen volgorde in de broodvorm
Stel in op volkorenbrood, medium korts en druk op start

 

Neem als u baguettes wilt maken na de eerste kneding het deeg uit de machine en druk er de lucht uit.
Verdeel het deeg in 2 even grote stukken.
Rol elk stuk tot een dikke rol van circa 20 cm lang voor het recept van 500 gr en 25 cm voor het recept van 750 gr.
Leg de baguettes op een met maismeel bestrooide bakplaat.
De het deeg losjes af  en zet het op een warme plek tot het deeg in volume verdubbeld is.
Bak de baguettes circa 25 min in een op 180°C voorverwarmde oven, of tot de stokbroden knapperig zijn en bij kloppen hol klinken.

 

Recepten Boekweitmeel.

 

Boekweit wraps

- 200 gram boekweitmeel

- 400 ml water

- 2 tenen knoflook geperst

- handje tijm

- snufje zout

1) Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom

2) Meng met een garde alles goed tot een mooi egaal beslag

3) Verwarm wat olie in een koekenpan op een laag vuur

4) Giet met een pollepel een klein beetje beslag in de pan.

    Draai met de pan zodat het beslag uitloopt door de hele pan (met behulp

    van een spatel)  en je een mooie dunne wrap krijgt.

5) Bak de wrap net zo lang tot deze aan beide kanten mooi knapperig bruin is 

     Geworden.

6) Haal de wrap uit de pan en serveer warm en knapperig

Tip! Serveer warm met gehakt, kip en groenten of besmeer met tapenade,

         Zalm en rucola.

 

 

 

Boekweit pannenkoeken zonder gist

- 200 gram boekweitmeel

- 6 gram bakpoeder

- 2 dl koude melk

- 1 ei

- 3 gram zout

 

Boekweit pannenkoeken met gist.

Een dag van te voren maken en in de koelkast zetten.

- 300 gram boekweitmeel

- 1 ei

- 8 gram gedroogde gist

- 5 dl melk/water

- 5 gram zout

- boter of olie

Lekker met: spek of appel, rozijnen en krenten

 

Boekweit pizza

- 400 gram boekweitmeel

- 175 ml lauw water

- snufje zout

 

- Verwarm de oven voor op 200 graden

- Doe boekweitmeel, water en zout in een mengkom

- Kneed tot een stevige deegbal

- Is het deeg niet dik genoeg om uit te rollen voeg dan nog wat

  boekweitmeel toe

- Bekleed de bakplaat met bakpapier en rol het deeg uit over de bakplaat

- Egaal uitrollen tot een dikte van +/- 1 cm

- Bak de boekweit pizza  20-25 minuten in de oven

- Haal de pizza uit de oven

 

- Voor de topping

- Groene tapenade

- 2 rode, oranje of gele paprika’s

- 50 gram geraspte geitenkaas

- Besmeer de pizza met de groene tapenade (smeer goed uit over de

  hele pizza)

- Snij de paprika in stukken, leg deze op de groene tapenade en bestrooi

  met de geitenkaas

- Bak de pizza nu nog 20 minuten in de oven

 

 

 

 

 Boekweit brood

- 550 gram boekweitmeel

- 20 gram verse gist of 7 gram gedroogde gist

- 1 theelepel suiker

- 350 ml water

- 2 theelepels(ca 6 gram) glutenvrij bakkerszout of

   JOZO/LO-Salt met jodium

- 3 eetlepels olie of vloeibare margarine

 

 

  1) Verwarm het water tot lauwwarm

  2) Los de gist er in op en voeg de suiker toe. Laat dit mengsel

    10 minuten staan

  3) Meng meel en zout in een kom en maak een kuiltje in het midden

     Schenk de gistoplossing en olie of margarine in het kuiltje

  4) Mix met een mixer of kneed met de hand vanuit het midden tot

     Een soepel deeg is ontstaan

  5)  Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats

      1 uur rijzen

  6) Bestrijk de bakvorm met wat olie of margarine

  7) Kneed het deeg nogmaals kort door en doe het in de vorm

  8) Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats

       Nog een half uur rijzen

  9) Verwarm de oven voor op 200 graden

10) Bak het brood in het midden van de oven in 35-45 minuten gaar

11) Neem het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen

 

Materialen

Glazen cakevorm of klein broodblik (voor brood van glutenvrije meelsoorten kan het beste een cakevorm worden gebruikt!!! Een donkere broodbakvorm

Geeft bij glutenvrij brood een zeer droge korst!!!)

 

 

Recepten Roggemeel

 

Roggebrood traditioneel

- 500 gram roggemeel

- 3,7 dl water, scheutje melk

- 9 gram zout

- 30 gram verse gist

Mengen en 2 keer 2 uur laten rijzen

1,5 uur bakken bij 180 graden Celsius

 

Roggebrood in de broodbakmachine

- 200 gram roggemeel

- 300 gram bloem

- 10 gram gedroogde gist

- 3,3 dl water

- 9 gram zout

- stukje boter/broodpasta

 

Tarwe-roggebrood

- 250 gram roggemeel

- 150 gram tarwebloem

- 100 gram volkoren tarwe

-   10 gram droge gist

- 300-325 ml lauwwarm water

-      7 gram zout

- Bakblik voor brood of grote cakevorm

 

1) meng alle droge ingrediënten in een kom door elkaar

2) voeg daarna ongeveer 300 ml water toe en meng alles met een stevige

     Grote lepel door elkaar tot een soepel deeg ontstaat

     Blijft het deeg brokkelig voeg dan een beetje water toe

     Blijft het deeg aan je handen plakken  voeg dan wat meel toe

3) kneed het deeg in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg

4) vorm het brood gelijk na het kneden en doe het in een ingevet bakblik

5) dek het brood af met een theedoek en laat op een warme plek 1 uur rijzen

6) bak daarna het brood op een rooster onderin een voorverwarmde oven

    (200 graden) in ongeveer 60 minuten gaar.

7) het brood is klaar als het grauwbruin van kleur is.

 

Roomboter appeltaart van volkoren speltmeel.

 

Voor het deeg:

- 75 gram suiker

- 150 gram roomboter (+ wat extra voor het invetten)

- 2 eieren (2/3 van de eieren gaat in het deeg)

- 300 gram volkoren speltmeel

- snufje zout

 

Voor de vulling:

- 4 appels

- 1 peer

- 100 gram rozijnen

- 2 eetlepels kaneel

- 1 eetlepel vanille essence (eventueel)

- 25 gram havermout

 

Bereidingswijze:

Breek de eieren en kluts ze goed door elkaar. Doe 2/3 van het geklutste ei in  

een beslagkom. De rest van het ei kan in een schaaltje tot verder gebruik

bewaard worden. Doe de andere ingrediënten voor het deeg (meel, zout, boter en suiker)bij het ei en kneed met de hand goed door totdat het een mooie bal is geworden. Leg het deeg dan even te rusten in de koelkast.

 

Schil de appels en de peer, verwijder de klokhuizen en snijd de vruchten in kleine blokjes. Doe de blokjes samen met de kaneel, rozijnen en vanille essence in een kom. Schud goed om zodat het fruit bedekt is.

 

Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht)

Bekleed de bodem van een springvorm (22-24 cm) met bakpapier en vet de rand in met boter.

 

Haal de bal deeg uit de koelkast. Gebruik 2/3 voor de bodem en zijkant van de taart. Bestrooi de bodem met de havermout. Verspreid gelijkmatig. Stort vervolgens de appel-peer vulling in de vorm. Druk een beetje aan. Met de rest van het deeg maak je repen die je over de taart legt. Bestrijk de bovenkant van de taart met het restje ei voor een mooi glanzend laagje op de taart.

 

Zet de taart in de oven en bak hem in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.

Tussendoor even checken of hij niet te donker wordt!

Stichting Korenmolen "De Grauwe Beer"

De Stichting beheert de molen "De Grauw Beer", zorgt voor het onderhoud en de exploitatie daarvan en regelt de financiën. Uiteraard onderhoudt zij de contacten met de vrijwillige molenaars en molengidsen en is de bindende factor met de gemeente.
Zij wenst u veel lees- en kijkplezier en heten u, mede namens de molenaars, van harte welkom op de molen.

Contact

Bezoekadres: 5954 NG Beesel
Kerkeveldweg 1
Postadres: 5954 AP Beesel
St. Jorisstraat 36
E-mailadres:
info@grauwebeer.nl